Friday, March 03, 2006

OF LOTONGs AND CAMPING

This is my humble attempt to write something in the Pahang dialect. For someone who doesn't use this slang everyday, it's thus excusable for me to make errors but I stand corrected. Below is an account of what I saw one balmy evening after work.

Kawe baru lepaih habih kerje. Waktu lebeh kurang pukol lima lebeh. Lepaih tingge klinik kawe terpaksa pulok ngambek anok di sekoloh. Sampai traffik light simpang Jabatan Ukor kawe tok sempak nok ghedoh lampu kuneng. Kawe pon brek laa. Mujo tayar belakang kawe yang dah botak tu roit. Kawe pon stak (start) ngire nombor countdown trafik light tu. Tetiba nampok lotong dalam 5-6 ekor dok kerabat kabel letrek. Hebak sunggoh deme! Macam ahli akrobatik cino. Ekor masing2 panjang, buak gune untok belen (balance).

Ralik kawe nengok lotong hok sedang buat linteh (lintas) hormat atas kabel letrek tu. Satu, satu lepaih wayar. Hok last sekali tu pulok bawok anok kendong kat perot . Sia (kesian) tengok! Terkia-kia hok sekor betine ni. Kira lambat lah siket. Maklumlah sarat. Bila tengok hok betina ni lembak (lembab) sangat (agaknya deme doh lambat nok sampai ke halatuju), sekor Jante hok jalan depan tu pon patoh balik lah nok nengok apa ke he (hal) nya betina ni slow sangat. Gamoknya lah dia berkata "cepatlah siket, kome doh lambat ni" sambil nunggu dengan penoh sabor.

Lepaih tu kawe tak tahulah apa jadi kat deme sebak lampu doh hijau.

Iktibar untok kome semua yang amat berkenaan:

* lotong pon sayang dan prihaten kat kaum betina dia! Sanggup patoh balik, tunggu betina tu . Ni hok manusia janta kita, hok nok gi camping pon malaih nok bawok betina kerabat ke ataih. Sanggop suroh tunggu kat bawoh jek, buak entoh apa-apa jek.

49 comments:

easylady said...

ha..ha..nice try..takpa kome pahe dialecttu. Mu nok gi camping mano wei..

ha..ha..Lotongtu baru kawen. Baru dapat anok sekor..kalu dah ramei moh jugaok dibuat mace last paragraph yang DITH katotu.

So guys ingattu kecik hati isteri buat lagutu..

Mat Derih said...

Pengajarenya: Kalau betine, lotong ke kere ke maweh ke ograng ke memang lembab sokmo. Dok boyok jek.
Kalo jante laing siket. Hok kere, dia tunggu, hok manusia nya pulok dia tingge ke jek kat simpang jale beseroh. Sape suroh lambet? Ngandung tidok, ngendung anok pun tidok.
Jadi jante jante tok soh lar ikut piil kera lotong. Kang lesei tok sampe.

anggerik merah said...

Kawe pon buleh pahe. Prihantin jugok lutong tu kat hok betina

lifecuppa said...

ker ker ker....
sungguh la kata esaylady tu, anok sorang buleh lagi tunggu, anok ghama tangan pun doh penuh doh! tok cukup tangan nak pegang bini..hehehe..tu kalu nok pegang, tapi kalu nok tunggu pong, anok2 doh belaghi kedepan, tunggu bini kang hilang anok pulok!

bergen said...

Panday awok nnulih dalang bahasa pahang. Tahun ni besor kemungkinan dapak pingak sultan. Jangan lupe kat kawe kalo masuk tv nanti yek? Kirim salam kat ikelah. Dengor kabor dia panday bersilat. Gerun jugek dengor.

Mat Derih said...

Ikelah tu memang hande bersilat. Tapi silat kaki tange je lar. Paul Moss denge Pang5 tu pulok hande bersilat mulut jek. Kalo bertaki nombor satu. Mesti nok dia hok bagi kata perabih. Takat ada bunyi sedawa puin doh lar. DITH pulok buke lar kaki taki tapi kalau nampok maca dia dah terketor ketor bibir tu...haaa lesei, molek lar lari ke hute ke terjun sunge ke. Habih kang dia kait denge kera, lotong, cinakoh, maweh. orang Johor suke sanget cerita maweh maweh bigfoot ni. Tak reti kawe.

Izhal said...

Iyelah Dr,

Penghulu lotong tu memang prihatin dengan rakyat lotong dia... Ada kemungkinan deme kaum lotong ni juge ada sepita dan doktor, engineer, cikgu sume macam kite iye... Hidup dalam masyarakat jugak depa ni yea...

Your story, as if I was there waiting for the green light... Tak dapat gambar ke??? Sure menarik...

Karam Singh Valia said...

Seperti yang disaksikan para pemandu Kuantan yang berhenti di lampu merah, yang bertayar botak atau tidak, kelihatan lotong lotong itu melintas jalan dengan bertitian di kabel letrik tanpa sedikit pun menghiraukan keselamatan para pemandu. Malah mereka melintas dengan teramat lambat sekali. Inilah dia fenomena yang berlaku di zaman moden ini. Lotong lotong itu semestinya diajar dengan teknik baru melintas jalan dan tayar botak itu sepatutnya tidak diperlakukan sedemikian rupa.
Saya sudahi dengan "Lotong melintas diambil tauladan, tayar botak masih tak tukar"

NBB said...

kawe pun rasenye paham ceghite ni. moral of the story is that we better build a special zebra crossing for the lotong.

JoKontan said...

http://i40.photobucket.com/albums/e235/JoKontan/mfight.gif

Keh keh keh keeee..

Kawan nok kommeng, tapi takot kena bahang slalu..

kenakelayan said...

Kawe rasa kommeng Karam Singh Walia tu paling power. :)

Queen Of The House said...

He heh, trust you to make a story out of this (sorry le nak tulih loghat Pahang tak tahu weiii).

Agaknya kalau lotong tu dah lama kawe, dia pun tinggal bini kat belakang tak?

dr in the house said...

Easy- tulah dasor lelaki. Bila doh ghamai anok, tukot bbulu..hehe

Mat Derih- awok ni mel chovinis pi'
Sebak tu lotong ada belah kasiha. Awok MCP sebak tu lain! hehe

AM- Memang perihaten sunggoh...dia buleh patoh balik tu!

Onde- mu ni diplomasi habih kak orgha Jata yek? hehe

Bergen- awok apa kurang nya weii? Sedak bunyi awok ngomen. (ke perli? hehe). Kalau kawe dapat pingak Pahang ssemata nnuleh dala loghak pahang, kucing semua pakak tumboh tanduk ler weii! Buak ape gerunnye weii? Kan awok pon panda silat cebok?

Mat Derih- Sejok bila awok ngambek aleh tempak Aki Anjang ngutok kawe? Yang kawe tahu Johor ada Mawi buke Maweh Bigfoot..bigfoot tu kawe rase la asal Rompin tapi sebak orghe Pahang kuak bbalak, terpakse ler deme lari ke Merseng cari makan!

Izhal- kawe ni bukan maca ikelah, rrata bawok kamera nikon dia...jadi tak de la gamba buak bokti! Kamera Sony hok Muhammad berri kawe, adek kawe pinja pulok, :)

Karam Singh Vallia- kawe rase amat terharu sebak wartawan hebak maca awok pon data sini nak komen weii!
Satu soalan: why must you talk with one arm movong up and down?

Nurul -teringat mak sedara ikelah mark kertas English SPM few yrs back (from a remote school somewhere). Why do we have to be careful when using the Zebra crossing? Ada yg jawab: When zebra cross the road, cars can hit them! Kertas SPM, mind you!

Jo- hari tu awok kata awok selok kera nnunggu entry kawe. Hari ni awok takut komen takut kena bahang!
Tapi gambo kera awok selok nnaghi tu kawe suke ngat!

kenakelayan-kawe pon rase ggitu!
Tapi awok dah cross border pergi Dungun weii! Awok tamboh 'ng'!

QOTH- Entoh lah yek? Tapi kawe bile nnengok hok sekor tu ppatoh balek, terharu sunggoh rase di benok!

Sayuti said...

ish, kang kalau tolong orang pompuan melintas jalan, sama cam lotong pulak.

ish, tanaklah.

Y(^_^) peace~

abdullahjones said...

fail. mat derih lulus cemerlang. awok fail. kawe tu klate. pahang dia leweh sikit. bunyi macam car-why.

dr in the house said...

Sayuti- peace bro

AJ- another MCP, :p

Izhal said...

Dr.

Pandai betul ikelah tu ambil gambar. Sedara Dr. ke dia tu? Kalaulah dia ada sekali, siap la koloni lotong tu... Rasa sony cybershot hok trendy, nipis dan stylish tu kenalah dengan Dr. ni... Masuk kocek je, anytime anywhere snap snap snap... tak pon handphone yang ada digital camera tu, sambil cakap sambil snap... hehehe... OK Dr. nak tidoq dulu ni nooo... Have a great weekend...

dr in the house said...

Izhal- ikelah tu kira sedara lah. Bukan blood- ties tapi through marriage. Ada sorang lagi blogger nama Azli, dia pakai Nikon D70...dia ada fotopage tapi lupa dah URL

ayumi_of_mirkwood said...

Assalamualaikum..
Even though my mom is from Pahang, I've never heard them spoke any of this dialect! Hahaha.. the only thing that they seem to overuse is the word 'sokmo' and that's it. Wonder which part of Pahang is this dialect spoken..

Izhal said...

Dr.

Kenal Azli tu, memang hebat gambar2 dia ambil... http://azlijamil.fotopages.com/

dia ada blog jugak ke??? apa URLnya>???

Anonymous said...

Want more content please...
Searching for drive traffic
http://www.1st-choice-4-website-traffic.com
drive traffic

Em said...

Interesting observation Doctor.

Has said...

eh, cita lucah ke ni, betina kerabat? he he he, lontong dan mana nasi himpitnya?

keh, keh, keh, pas tu kawe kat sini dengar macam demo ada repressed agression jer ke partner demo masa gi camping dulu2.

kawe sini baru tau orang kuantang ke'cek lebih teruk dari orang ulu terengganu.

ke demo hok bagi rosak loghat orang kuantan?

dah gi baca?

http://www.malaysia-today.net/Blog-e/2006/03/they-whacked-us-without-warning.htm

neemo said...

lotong tu ape?

Ikelah said...

gamoknye lotong tu kate kat bini dia.

first version:
wok me ni lembak sangek. kawe suruh merancang deme tak nok. hoh loh memboyok, tehegeh hegeh pulok, menyusohkan orang. kawe nok cakak sikik. besenang sikik, bior kuruh, baru boleh begayut macang kome.

second version:
awok ni dah sarat pun seksi. come lote deme 'catwalk'.

lotong tu macang cenekoh gamok nye.

dr in the house said...

Ayumi- your mum org Temerloh isnt it? Then she should now. Dont tell me your grandma doesnt speak any slang?

Izhal- Sorry I mean his fotopages

Em- interestin indeed

Has- 'otak kuneng" awok nih!
No, not repressed anger against ikleha but against Boogey, hehe. Went to that blog...hmmm...what about that entry are you focusing about? The misbehavior of the RELA or the pics and sad account of Tok Janggut and how the writer carelessly relate them both?

Neemo- Lotong is a monkey species which has distinguished features like a halo white fur around their faces with a 'jambul' on top and long slender and strong tails

iKelah- I'd like to think that it was the second version but being typical males, it was most probably the first!

Has said...

Baca hok ni, betul kata neighbour I kelmarin, heemmm...

http://www.malaysia-today.net/blog/2006/03/undur-dolah-bergema-di-permatang-pauh.htm

Mat Derih said...

DITH, tok soh lar bekeng ngat denge Boogey tu. Dia tu bukenya menda. Buke tak nok deme ikut same tapi dah selalu sanget dah buek keje ngendong mencebek memacang mendenya bage nok rok pas tu duduk tercongok jugek ngunggu orang betina hok tak bawok memende ni sampe. Elok jugek lar Boogey niy pikir out of the box pulok. Pacok jek lar khemoh tu di simpang jale jek. Orang kalau kederatnya takat roit panjat busut jek tu tok soh lar berangan nok tawen gunung pulok. Busut puin tak terpanjat, ler ni nok mniti wayar pulok doh maca lotong. Ish ish ish.

Jiwa Rasa said...

masa kecik dulu, asyik tersilap je.. antara lotong dan lontong...

teringin nak makan lotong .. eh..lontong..

pycnogenol said...

Sebenarnya dah lama baca 'entry' ni, cuma tak tahu macam mana nak beri komen dalam loghat Pahang aje.

Walau apa pun, dalam banyak-banyak komen di atas, kawe paling suka dengan komen Karam Singh Valia.

Tak nak jawab ke soalan DITH kenapa "you talk with one arm moving up and down" tu?

Has said...

DITH, boogey ker, ikelah ker, tau tak nak pancing haruan atau keli macam mana. Hari tu I cuba pancing ikan2 tu dalam kolam kat rumah, abundant of them in it, keli tak mai dekat langsung, and haruan siap mai buat research tang kail I, 10 kali dia mai dekat, dok tilik2, lepas tu dok jauh sikit dok tengok apa i nak buat, last2 lepas 2 jam, I gave up. Yang dapat si talapia, yang tu bengong habis, masuk jer kail dan umpan dia makan, tapi yang I nak is haruan or keli. Agaknya haruan dan keli dalam kolam I tuh taraf profesor2 kot, keh, keh, keh. Kalau ada tips sila beri tau. Dah naik geram ni, timbul juga idea nak tuba jer, tapi DH tak setuju.

Anjang Aki said...

Kalau cuba dipancing Keli atau Haruan memanglah hasilnya mengharukan. Sebab tu lah nama dia Haruan. Sebab bukan untuk dipancing. Kalau untuk dipancing, nama dia akan agak berlainan sikit. Keli biasanya kita tangkap pakai tangan dan orang Negeri memang hebat bab ni. Di bahagian lain Persekutuan Tanah Melayu, sama ada negeri Selat atau tak berselat, kita boleh juga guna jala. Boleh juga guna tuba, mortein, bom malah letrik tetapi memerlukan kemahiran tinggi untuk mengelakkan hasil yang boleh memeranjatkan diri dan mengharukan keluarga pula. Kalau tidak ada jala, atau tuba dan sepertinya, cuba latih ikan ikan tersebut memakan pellet atau roti dan kemudian apabila ikan ikan tersebut sudah biasa, selitkan mata kail ke dalam salah satu roti tersebut. Apabila ikan keli sudah tertangkap, biarkan sahaja keli tersebut berenang renang dan insyallah keli itu akan disambar pula oleh Haruan. Maka bertepatanlah dengan perpatah baru " Throw one bread get two fish" Itu saja petua Aki untuk hari ini.

Karam Singh Walia said...

Seperti yang tuan tuan dapat perhatikan, tangan yang bergerak ke atas dan ke bawah, ke atas dan ke bawah akan di ikuti oleh kepala tuan tuan dan puan puan mengangguk ke atas dan ke bawah ke atas dan ke bawah. Ini adalah satu fenomena alam semesta yang semuala jadi menyetujui apa yang saya cuba tekankan di sini maupun di sana. Sekiranya saya gerakkan tangan ke kiri dan ke kanan atau sebaliknya, maka fenomena yang berlainan akan terjadi. Apapun ia tetap fenomena semula jadi tetapi maksudnya tidak akan membawa keuntungan kepada masyarakat setempat dan amat merugikan semua pihak yang bertanggungjawab. Saya harap pihak berwajid akan memberikan perhatian serius terhadap perkara ini dan tindakan segera diambil untuk faedah semua pihak sebelum kita menjadi seperti "menatang minyak yang penuh, kerana 30 sen badan badan merana."

Has said...

Terima kasih anjang, guna juga sikit tektik tu, saya ikat food pelets yang dia orang dok selalu makan tu dalam perca stokin dan selit ke kail, haruan melompat dan dah ngaga mulut, tapi last one second, dia tak jadi. Jala tak menjadi sebab permukaan pond tu tinggi rendah, bab seluk2 dgn tangan tak sanggup, he, he. Yang pakai mortein tu bagaimana pula caranya. Ubat spray nyamuk cap selain dari mortein macam mana pula?

Sorry DITH, out of topic ni, may be you blog one entry on how to catch Black keli and Haruan.

Has said...

DITH, ni gara2 minyak naik 30 posen, maka nak cuba makan ikan dalam kolam sendiri, makan kangkong air dalam kolam, dan makan lotus roots dalam sumber yang sama juga.

Anjang Aki said...

Petua Aki insyallah menjadi sokmo tetapi ada juga kadang kalanya tak menjadi. Bila tak menjadi tu, kita kena buat muhasabah sikitlah. Mula mula kita kena tanya "perca tu dari setokin siapa?". Kemudian kita ajak tuan punya setokin tu pulok buat muhasabah diri kenapa tak basuh kaki. Nak tanya haruan tu tok soh lar, memang Aki dapat agaklar dah kenapa dia tak jadi sambor umpan tu. Cuba lar guna menda lain sikit untuk balut umpan tu yer cu?

Has said...

ha ha ha ha ha, i dah kata haruan tu taraf professor. stokin busuk nylon hitam orang yang dok mengail ler, ish ish ish. so, kena gi gunting kain tudung kain bawal yang bersih gaknya untuk balut food pelets tuh. your comments and my haruan dah jadikan I tercabar dan teruja, haruan tu mesti kena kali nih.

Has said...

Joke aside, it is a humbling learning experience & lesson for me Aki, the moral of the story, show some respect to the Haruan. May be spray minyak wangi "seduction" ke atau minyak atar ker next try, joke again.

ayumi_of_mirkwood said...

Dr. Roza: No, at least I don't think so. I only hear 'sokmo' occasionally. No 'deme' or 'kome' or the likes. I heard 'deme' and 'kome' mostly from my Perak friends. I used to live with my grandma for one and a half years before living in KL, and I don't recall her speaking in slangs...

crimsonskye said...

I've never heard people speaking the Pahang dialect before actually. But through drroza and clan, I guess now I have a pretty good idea how it would sound like in real life, plus get the meanings right as well :)

dr in the house said...

Mat Derih- kawe maleh doh nok takki denga awok...buak ngabeh air lior jek

Jiwarasa- Kalau makan Lotong, siap ler awok kena kejar dek org perhilitan nanti!

Has & Anjang Aki- Deme bedua ni, kawe ikat telinge jek baru betol!

Karam Singh Vallia- penieng kepale kawe dengor penerangan awok yang mengkonpiuskan itu

Ayumi- Strange. Org Kg Bangau tak ckp loghat Pahang ?

Crimson- its because the youngsters of Pahang wont speak the dialect when they go out of Pahang unlike the clannish Kelantanese (like Has, hehe)

dr in the house said...

Pycno- komen la dalam apa bahasa pon!

Has said...

Mana Aki ni, bagi tips tak habis, kalau spray mortein ikan tu jadi pening dan timbul ker? Ubat nyamuk cap lain-lain boleh guna tak? Kalau dah spray tu, bila dapat, boleh selamat di makan ker?

Ikelah said...

rendam dalam atropin kot sampai mata ikan tu bulat membesar dan mengelupur semula mencari air.

ayumi_of_mirkwood said...

My grandparents used to live in the town, I don't remember where. My grandpa was a vet. Then they moved to Taman Sri Semantan... and only then Kg. Bangau. So they were not originally from Kg. Bangau. Although I am not sure which part of Pahang the dialect is spoken..

Has said...

In first place, nak spray mortein macam mana, ikan tu dalam air atau dalam selut, spray tu sure get diluted with the pond water. Kena tengok demo dulu ni gak.

Has said...

oii, i baru nampak comment DITH tu, I bukang orang kelantang la.

Mak Andeh said...

Mak aii...eventhough Johor bersebelahan dgn Pahang - I am more familiar dgn Tganu & Kelantan dialects, not so much of Pahang.

INTERESTING !

Nurelhuda said...

Baguih betoi Lotong yek..semula jadi pulok tuh

There was an error in this gadget

Bukit Tinggi 2008

Great Wall 2009

Followers

 

ReMiNiScEnCe....as the garden of memory grows arid... | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates