Sunday, September 10, 2006

FOOD, GLORIOUS FOOD!


This is iKelah's and iFos's idea of a good meal. Typical lunch of lauk kampung. Gulai telur ikan. Keli bersambal. Sambal belacan/tempoyak. Pari bakar cicah air asam. All by the Kuantan River. But don't ever be fooled by the 'cheap' look. It's not!!








This is iKelah's idea of a good dish for any celebration :birthday, anniversary or farewell. Lamb shank stew.





My dad's fave ado when all his kids and grand kids are around, eat out together!





Mee Mamak di gerai Pak Mat. Not bad! But the gerai is old and dilapidated. Shhh...terasa Pak Mat.




Pak Mat's speciality: iKelah's fave Mee Calong. He seems to never get enough of it!!




My first taste of California Rolls




Kopitiam. Nasi lemak and roti bakar.





This is iKelah's ingenious ratings of the above eateries:

Guide to eating at DITH's eating place

1. gambar yang paling atas, rating food dia:

lazat: 5
suasana: 4
kerusi-meja:2
tiada ganguan:4 (kucing n peminta sedekah)
harga:4

specialty: telur ikan masak lemak, sambal ikan bilis petai, rebung masak lemak, udang galah goreng (RM15/piece), keli goreng berlada, ikan bakar(pari, kembong, kerisi), all sorts of sambal dan lain-lain.

boleh di order: teh tarek, ABC, lin ci kang, air buah, perahan langit.

2. lamb shank: ada 2 tempat; secret recipe dan pokok limau. i prefer pokok limau.

lazat: 3 (lambshank 5)
suasana: 5
kerusi-meja:4
tiada ganguan:5
harga:3

3. mee mamak

ada 2 places yang sedap: 1. Alif(kedai mamak)dan 2. Pak Mat
Suprisingly at both places yang goreng melayu. at times ada chef india di aliff but yang melayu better.

aliff
lazat: 4 (mee mamak 5)
suasana: 2
kerusi-meja:3
tiada ganguan:3
harga:3

ada nasi beryani and kambing kari dia lazat. all sorts of roti dan sedap.

pak mat:

lazat: 4
suasana: 3
kerusi-meja:1
tiada ganguan:1(lalats)
harga:5

this place tepi pantai. its a nodle shop. mee mamak, mee calong, mee jawa sedap belako!

DITH kata tepi sungai not cheap. if one compare dengan restaurant with the same food, its far cheaper. just compare dengan pak sofian masakan padang. the food sedap but one will have to cough out more. Tepi sungai, makan puas dengan apa yang saya sebut tadi, averagenya RM10-RM12 sekepala dan perut memang kembung lepas tu.... isnt it cheap?

kopitiam: ada banyaknyee...
kemaman, 1940, kopistreet, uncles wong, entah macam macam.

kemaman:
lazat: 4
suasana: 4
kerusi-meja:4
tiada ganguan:3
harga:2

1940:
lazat: 4
suasana: 4
kerusi-meja:4
tiada ganguan:4
harga:3

restoren zaman: ini dith fav nasi lemak spot:

lazat: 4
suasana: 2
kerusi-meja:2
tiada ganguan:1 (manusia)
harga:4

most of us hate this place. why? kena rebut cari meja, kena rebut beratur nak ambil nasi lemak kat belakang dapur, berebut nak get attention order air dan clear table, berebut nak cari sudu garpu, berebut nak get attention untuk bayar dan uneasiness bila dah nak habis makan kerana eager eyes (read: preying hawks) eyeing to grab the place once you leave your backside.

*1 - very the very bad!
2- very bad also but ok sikit la
3 - slightly better but still not that good
4- good but got room for improvement
5- Very the very good one!

16 comments:

Mama Sarah said...

nilah baru nama penyeksaan jiwa dan raga. saya mahu mee mamaaaakkk.

mynn said...

masya allaaaaaaaaaaaaaaaaaah

i almost just drooled right on the keyboard of the cafe.

;(

hu .... all i have to eat after this is rice and vegetarian curry.

i definitely look forward to going to that restaurant balik malaysia nanti. where is it?

sedapnya makan kat malaysia.

kenakelayan said...

*terkenang peristiwa manis di Kopitiam sewaktu hujan lebat*

Sedapnya roti kaya bakar... lepas balik ke UK, masa winter selalu juga cuba buat roti kaya bakar version sendirian berhad... pakai roti Kingsmill toasted on a hot pan (toaster went kaput, malas nak beli baru).

dr in the house said...

Nisak- sesungguhnya untuk 'master' the correct way of making Mee Mamak is not easy. Kawe buat tak pernoh jadi! Gamoknya kena mamak jugak yg buat.

Mynn- Kat tepi sungai Kuantan bukan restaurant. Gerai jek with open air seats with big umbrellas. The place looks cheap but the cost is not!!

KKL- sememangnya makan roti bakar kaya panas di kopitiam semasa hujan turun baik renyai mahu pon lebat amatlah nikmat mashyuknya, :p Di sampingi air kopi panas. Siti dan K duduk sebelah pon tak sedar (atau buat tak sedar)!

pycnogenol said...

The generous portion of lamb shank stew look really delicious...yum..yum..
I agree that the best mamak mee has to be prepared by the mamak chef himself. Dont you think the mamak style of frying noodles is the healtiest around? Tak berminyak sangat kan? Gerai nombor berapa, ye?

And why is the 'roti bakar' prepared at home never the same (as good) as the ones served at kopitiam? Is it the bread or the kaya or because we have to pay for it that makes it all the more tasty?

dr in the house said...

Pycno- jgn jadi ketagih dgn kambing sudah!! Ni kalau tak jumpe kambing seminggu dah mulalah nak mengembek, hehe.

Entahlah kenapa. Ambience kopitiam tu memang berhantu koot. Anyway betul ke roti G**d***a tak boleh makan, disahkan Jakim dan PPIM? Yg peliknya tanda halal Jakim masih tertempek. Kalau betul Jakim kena war-war public media bukan sms sahaja! Susah betul. Mcam tak telus je!

Queen Of The House said...

EEeeekS!!! Pagi-pagi buka your blog nampak all these good food ... hahaha, my favourite kind of entries. Agaknya that simple meal costs berapa, ye? I have had 'simple' meals like that kat tepi sungai di Kuala Kangsar tu, makan ikan temoleh ... memang tak murah...

Ikelah said...

Guide to eating at DITH's eating place

1. gambar yang paling atas, rating food dia:
lazat: 5
suasana: 4
kerusi-meja:2
tiada ganguan:4(kucing n peminta sedekah)
harga:4

specialty: telur ikan masak lemak, sambal ikan bilis petai, rebung masak lemak, udang galah goreng (RM15/piece), keli goreng berlada, ikan bakar(pari, kembong, kerisi), all sorts of sambal dan lain-lain.

boleh di order: teh tarek, ABC, lin ci kang, air buah, perahan langit.

2. lamb shank: ada 2 tempat; secret recipe dan pokok limau. i prefer pokok limau.

lazat: 3 (lambshank 5)
suasana: 5
kerusi-meja:4
tiada ganguan:5
harga:3

3. mee mamak

ada 2 places yang sedap: 1. Alif(kedai mamak)dan 2. Pak Mat
Suprisingly at both places yang goreng melayu. at times ada chef india di aliff but yang melayu better.

aliff
lazat: 4 (mee mamak 5)
suasana: 2
kerusi-meja:3
tiada ganguan:3
harga:3

ada nasi beryani and kambing kari dia lazat. all sorts of roti dan sedap.

pak mat:

lazat: 4
suasana: 3
kerusi-meja:1
tiada ganguan:1(lalats)
harga:5

this place tepi pantai. its a nodle shop. mee mamak, mee calong, mee jawa sedap belako!

DITH kata tepi sungai not cheap. if one compare dengan restaurant with the same food, its far cheaper. just compare dengan pak sofian masakan padang. the food sedap but one will have to cough out more. Tepi sungai, makan puas dengan apa yang saya sebut tadi, averagenya RM10-RM12 sekepala dan perut memang kembung lepas tu.... isnt it cheap?

kopitiam: ada banyaknyee...
kemaman, 1940, kopistreet, uncles wong, entah macam macam.

kemaman:
lazat: 4
suasana: 4
kerusi-meja:4
tiada ganguan:3
harga:2

1940:
lazat: 4
suasana: 4
kerusi-meja:4
tiada ganguan:4
harga:3

restoren zaman: ini dith fav nasi lemak spot:

lazat: 4
suasana: 2
kerusi-meja:2
tiada ganguan:1(manusia)
harga:4

most of us hate this place. why? kena rebut cari meja, kena rebut beratur nak ambil nasi lemak kat belakang dapur, berebut nak get attention order air dan clear table, berebut nak cari sudu garpu, berebut nak get attention untuk bayar dan uneasiness bila dah nak habis makan kerana eager eyes eyeing to grab the place once you leave your backside.

sorry panjang menjela(11/2 jam termasuk gangguan phone)

pycnogenol said...

hahahahahaha...so funny ikelah your comment, and thanks for the very2 useful tips and ratings. Now I know where to go, the next time I'm in Kuantan.

'Tepuk dada tanya selera' what you are really looking for, when deciding on the place to eat, kan? I have my favourite warung in Melawati too and it's exactly like your restoran zaman. We have our own ways of making sure that we ALWAYS get VIP treatment.

pycnogenol said...

BTW DITH, I saw edisi siasat last night, and Bea thought that she saw logo of H*** F**E in one of the scenes, not that of G**d****

Tell you it was so 'menjijikkan'. I'm staying away from bread, at least for these few weeks.

nnydd said...

sombody mentioned Kuala Kangsar!

dr in the house said...

QOTH- I kata tak murah sebab kedainya masyalah nampak lekeh habis...pinggan sudu semua plastik..kerusi meja berdaki habis...lantai simen retak..open air bawah payung..kira overhead dia memang sikit...ikan temoleh sedap ke? Ikan sungai ke?

iKelah- I think I nak masukkan your descriptions ni dalam entry tadi

Pycno- Restoren Zaman tu hanya buka for breakfast. But awal pagi lagi orang dah berpusu2. The tables are never empty! WOnder how much they get day...hmm...my SIL pergi Saigon bawak roti High5 sbb takut sana susah cari makanan halal...hehe

Nydd- Hai Syeikh, terkenang kampung halaman ke? Di Hari Raya..terkenang daku pada...

Anonymous said...

Kak roza nanti kita orang balik kontan bolele kita makan kat tempat yang pic atas sekalitu. Nampak sedap sangat. Se lagi kawan memang tok paaham kenapa org gemo sangat nak makan kaat restoran zzamantu.Koi sekali aje pergi makan lepastu koi tak mboh pergi doh sebab rasa takle sesddap mana.( mebbe because say memang tak suka nasi lemak)Lepastu memang betulle macam Ikelah cakap.WEh nuggu punyale lamanya.Berebut-rebut.Amponn tak pegi doh.

Tahniah menyambut ulamgtahun perkahwinan yang ke22.Moga kak roza sekeluarga dilimpahi rahmat selalu..Ammiiinn.

easylady

dr in the house said...

Easylady-

Insyallah. Kita makan sama nanti bila you balik sini.

Pasal Zaman tu, kawe tetap suka pergi sana, hehe. Kawe memang pelik sikit. APa org tak suka, yang tu le kawe suka, haha. Gamoknya kawe ni style suka makan rebut2 and ribut2. Anak2 kawe semua menyampoh kalau kawe beriye nak ke sana!

p.s. Kawe rasa kawe nak mintak Zaman, komisyen sikit sbb kawe memberi sokongan padu pd restoren Zaman. Sama cam Najib beri ke Pak Lah, hehe

mynnn said...

kalakarnyaaa! siap ada detailed rating system lagi :) hahaha.

very good, very good. boleh pegi balik malaysia nanti.

crimsonskye said...

Haha.. the ratings are funny! I myself would make a very bad rater/reviewer of food I think ;)

Cuma nak tanya, why the last pic is blurred... hehe.

There was an error in this gadget

Bukit Tinggi 2008

Great Wall 2009

Followers

 

ReMiNiScEnCe....as the garden of memory grows arid... | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates